Állandó kiállítás a Csonka (Török)-toronyban

Török világ – magyar világ

A kiállításon a Vártorony kiállító termeiben bemutatjuk a két világot – ezzel mintegy párhuzamba állítva a hódítók és a hódoltattak kultúráját, életmódját, mindennapi életét.

Enteriőr-szerűen megjelenítjük a korabeli hétköznapi lakóépületek belsejét, jellemző részleteit. Ezekben a hétköznapi élethez tartozó eszközöket, bútorokat, edényeket, világító eszközöket állítunk ki. A házak fűtését biztosító, jellegzetesen különböző török és magyar kályhákat is bemutatjuk.

Mindezt sok tárgyi anyaggal, élvezhető, befogadható formában.

Állandó kiállítás a Csonka (Török)-toronyban

"Rózsalevél, felkap a szél" - Sárdy János emlékkiállítás

„Egy időben bálvány volt, a népszerűség hőfoka, izgatottsága, látványossága akkora volt, hogy össze sem hasonlítható a mai sztárokéval, holott ők sem panaszkodhatnak.

S hogy más divat jött, és elmúlt a tűzijáték, nem tűnt el, mint annyi csillag az előadó-művészet egéről, hanem jelképpé mélyült, mint Blaháné. Klasszikussá érett.

A magyar népmese harmadik gyermekévé, aki tiszta szívvel küzd a sárkány ellen, nem mérlegelve, hanem vállalva a veszélyt, nem töprengve, hanem az egyetlen, lehetséges utat járva, tisztessége, küldetése, logikája szerint. Ezt a figurát – önmagát – építette fel élete végéig, ez volt a hatalma.”

Abody Béla

Állandó kiállítás a Fafaragó Galériában

Mesebeli Afrika

A kiállítás célja, hogy a 2012-es Magyar László expedíció nyomvonalán, az expedíció kalandjait, élményeit, témáit felelevenítve, Lantai-Csont Gergely recens fotográfiából, a készült videóanyagból és a hozott tárgyakból a néző valódi részese, újraélője legyen az expedíciós kalandnak, az út kapcsán pedig tartalmas ismereteket szerezzen Magyar László munkásságáról, és a mai Angoláról.

A kiállítás több téma köré épül, az expedíció témái/ „sztorijai” szerint. Minden nagyméretű molinón, egy felületen, egy ilyen „sztori” jelenik meg. Egy színes nyomtatott molinó felületen egyszerre jelennek meg térképrészek, Lantai-Csont Gergely fotók és szövegrészek, egységes, kreatív grafikai stílusban. 

A kiállítás anyagát 2022-ben a Magyar László Tudományos Egyesület egészítette ki.

 

Időszaki kiállítás az Ispánházban

Látogatható: 2023. június 18-ig

A világ akvarellben – Smuk Imre kiállítása

„Egy

Időszaki kiállítás a Fafaragó Galériában

Fekete kötény projekt

A Fekete kötény projekt kiállítás Berze-Nagy Ilonának, és a Lábuk nyomát elmosta a víz című ifjúsági regényének állít emléket.

2022-ben, Berze-Nagy Ilona születésének 130., halálának 30. évfordulója tiszteletére a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár újra kiadta Ilus néni, Lábuk nyomát elmosta a víz című ifjúsági regényét. A regény a város török kori mondáját, A fekete kötény legendáját eleveníti fel.

Az évforduló és a regény újra kiadása kapcsán hirdettük meg a „Fekete kötény projektet”, melyben szabad alkotásra hívtuk a város fiataljait. A feladat az volt, hogy a regény és a legenda alapján alkossanak szabadon, anyaghasználati és műfaji megkötés nélkül.

A kiállításon az így készült alkotásokat láthatják, illetve a legenda alapján, az Ördögszekér Táncegyesület táncjátékának fotóit.

 

A kiállításban közreműködtek:

 

Beszédes József Általános Iskola,

Levendula Alapfokú Művészeti Iskola

Magyar László Gimnázium

Ördögszekér Táncegyesület

A kiállítást rendezte:

Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár